Zoals jullie wellicht is opgevallen vond ook dit jaar in de week van 5 t/m 13 oktober de week van de scheidsrechter plaats. Dit is een sportbreed initiatief waarbij het uitspreken van waardering voor de scheidsrechter centraal staat. Ook bij WDS hebben we hierbij stil gestaan en hebben we de scheidsrechters die deze week hebben gefloten in het zonnetje gezet.

 

Week van de scheidsrechters Week van de scheidsrechters 1 Week van de scheidsrechters 2

Week van de scheidsrechters 3

 

Elke week fluiten bij WDS diverse verenigingsscheidsrechters de wedstrijden van de jeugd en de senioren. De wedstrijden van de pupillen worden begeleid door een 'spelbegeleider'. Dit is een ouder of coach van WDS die vanaf de zijlijn een wedstrijd van de jongste jeugd tot en met de O10 in goede banen leidt, zonder actief aan het spel deel te nemen. De onder 11 en onder 12 pupillen spelen 8 tegen 8 wedstrijden op een half veld. Deze wedstrijden worden geleid door een pupillenscheidsrechter. Bij WDS zijn het jeugd spelers uit de O17 en O19 die deze wedstrijden fluiten. Het geeft de spelers van de O17 en O19 aan de ene kant de mogelijkheid te leren en voelen wat het is om scheidsrechter te zijn. Aan de andere kant geeft het een sterkere binding met WDS en draagt het bij aan het verenigingsgevoel.

 

Helaas zijn er recentelijk twee van onze vaste verenigingsscheidsrechters gestopt. Helaas is een belangrijke reden voor het stoppen de kritiek waaraan zij worden blootgesteld. Niet alleen van spelers, maar ook geregeld komt deze kritiek van de teambegeleiding of het publiek dat zich in woord en gebaar met het spel en de beslissingen van de scheidsrechter bemoeit.

 

Natuurlijk hoort passie en het meeleven met je club bij het voetbal. Dit maakt het extra leuk voor spelers en publiek! Wees je echter bewust van jouw gedrag en het effect dat dit heeft op (jonge) spelers, begeleiders, de scheids- en grensrechter. Denk misschien ook eens na of het wellicht iets voor jou is om een wedstrijd bij jouw favoriete club te fluiten. We kunnen zeker nog enthousiaste verenigingsscheidsrechters gebruiken!